Οικονομία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Η οικονομία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι μεταβατική οικονομία με περιορισμένες μεταρρυθμίσεις για τη μετατροπή της σε οικονομία της αγοράς. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία στις 1 Μαρτίου 1992.
Επισκόπηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα ανώτερου μεσαίου εισοδήματος η οποία έχει καταφέρει πολλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα είναι ενδεχόμενο υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ και κινείται σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο εντός μιας περιόδου αργής ανάπτυξης και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.[1] Η οικονομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι μικρή και ανοικτή. Το ΑΕΠ της Βοσνίας κυριαρχείται από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος απέδιδε το 55% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Βοσνίας το 2016. Στη χώρα υπάρχει μέτρια ανάπτυξη του βιομηχανικού και μεταποιητικού τομέα. Ο βιομηχανικός τομέας αποδίδει το 23% του ΑΕΠ της χώρας και ο μεταποιητικός τομέας αποδίδει το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Η γεωργία αποδίδει περίπου το 6% του ΑΕΠ.[2]
Η κύρια οικονομική πρόκληση για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι η ανισορροπία του οικονομικού μοντέλου της: οι δημόσιες πολιτικές και τα κίνητρα στρέφονται προς τον δημόσιο και όχι προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ επίσης στρέφονται στην κατανάλωση και όχι προς τις επενδύσεις και στις εισαγωγές αντί για τις εξαγωγές. Η χώρα πρέπει να μεταβάλλει το επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι ευνοϊκό για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανασυγκρότησης μιας χώρας η οποία επλήγη από μια πολεμική σύγκρουση. Επίσης πρέπει να εισάγει μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης της αγοράς.
Το μετατρέψιμο μάρκο εισήχθη ως νόμισμα της Βοσνίας το 1998. Είναι προσδεδεμένο με το ευρώ. Η εμπιστοσύνη στο νόμισμα και τον τραπεζικό τομέα έχει αυξηθεί. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης προχωρούν με αργό ρυθμό και οι τοπικές αρχές δεν εμπιστεύονται εύκολα τους εθνικούς θεσμούς. Η μεταρρύθμιση στο τραπεζικό τομέα επιταχύνθηκε το 2001, καθώς ξένες τράπεζες, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού τομέα. Το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα. Η χώρα λαμβάνει σημαντικά ποσά διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της. Ωστόσο θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εποχή φθίνουσας βοήθειας.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο προετοιμάζει τον Εμπορικό Οδηγό της Χώρας κάθε χρόνο. Είναι μια ετήσια αναφορά η οποία δίνει μια πλήρη πληροφόρηση για το οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κάνοντας οικονομική, πολιτική και αγοραστική ανάλυση.[3]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Bosnia and Herzegovina». Worldbank.org. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018.
- ↑ OECD 2019
- ↑ «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2012.